Fakta om Oslo - Norge
Oslo som stad har funnits i c:a 1000 år. I stor-Oslo bor 860 000 invånare. Staden ligger längst in i Oslofjorden där den är nyckeln till ett väldigt vackert och rikt land. Tack vare Norge´s och Oslo´s starka ekonomiska ställning så byggs det väldigt mycket i staden, det kan man se på alla stora lyftkranar som ständigt är i bruk. Oslo´s och Norges starka ekonomi beror självklart på deras inkomster från oljefynden som gjordes utanför den norska kusten 1969. Innan detta var Norge ett land som ännu hade tuffa tider till följd av den tyska ockupationen under andra världskriget. Med tanke på att Norge är ett väldigt litet land är det imponerande att de kan titulera sig som världens tredje största oljeexportör.
 
Som resten av Norge så har även Oslo blivit väldigt rika av oljeinkomsterna vilket har lett till låg arbetslöshet. Trots detta har det ett av världens hårdaste skattetryck på sina medborgare. Förr i tiden ansåg många att Oslo var europas tråkigaste huvudstad att besöka som turist. Men oljeinkomsterna har gjort att Oslo har utvecklats enormt mycket och idag är det en väldigt fin stad full med fart, gallerier, museer, butiker, barer och restauranger. De vackra omgivningarna med historiska monument, skidbackar och bedårande landskap gör Oslo till en väldigt attraktiv stad.

Oslo har en relativt liten befolkning om man ser till många andrahuvudstäder runt om i Europa. Det gör att man kan både få storstadskänslan om man är ute efter det, men även småstadskänslan om du beger dig till rätt ställen. I de närliggande områdena finns det gott om bostadshus med ordenliga trädgårdar vilket kanske inte är så vanligt i en storstad. Med tanke på att staden inte är jättestor så fungerar det för det mesta bra att ta sig fram till fots. Vädret i Oslo kan bjuda på lite av varje men oftast är det mörkt och kallt på vintern och ganska varmt på sommaren. Ungefär som en svensk sommar!

 


Nyheter och evenemang i Oslo

 

John Carew Arena byggs?

John´s moderklubb Lørenskog IF planerar att bygga en arena i Oslo´s utkant för cirka 160 miljoner kronor. Inte illa för en divison 2 klubb.

 

 

  130 människor greps vid Gazademonstrationer i Oslo

Det blev en stökig lördag i Oslo när det demonstrerades mot kriget i Gaza. Runt om i värdlen har liknande demonstrationer ägt rum

 


 
  Missa inte detta i Oslo
 

  
 

 

 
annons t