Kultur & sevärdheter i Oslo
Oslo är en bra stad för den som är intresserad av kultur och sevärdheter. Stadens centrum där de flesta större sevärdheterna ligger är relativt litet om man jämför med många andra huvudstäder. Vill du dock ta dig till de sevärdheter som ligger i utkanten eller utanför av staden så bör det inte ställa till några större problem. Infrastruktur med bussar, tåg och spårvagnar är väldigt bra.

För dig som är intresserad av museer så är Oslo ett kul resmål. I Oslo finns flera intressanta museer att besöka. Bege dig gärna till Bygdøyhalvön som ligger på andra sidan fjorden. Hit kommer du enklast genom att ta en färja mittemot Rådhuset. Här kan du besöka Norges största friluftsmuseum och andra museer som handlar om kända norska upptäcktsresande som utforskade Syd och Nordpolerna. Du kan även besöka Vikingskeppsmuseet där du kan beskåda vikingskepp som är över 1000 år gamla. I Norge är det än så länge gratis att besöka museerna. Det finns dock förslag på att denna förmån skall tas bort.

Är du intresserad av konst rekommenderar vi ett besök i Nationalgalleriet där Norges största samling av målningar finns. Här finns äldre norsk konst och internationell konst med målningar av Norges mest kända konstnärer.

Har du möjlighet bör du någon gång i ditt liv besöka Oslo den 17 maj.  Denna dag är Norges Nationaldag och till skillnad från oss svenskar så är denna dag väldigt viktigt. Till traditionen hör att man börjar morgonen med champagne, antingen om du är hemma eller om du besöker en restaurang. Barnparade med blåsorkestrar från stadens skolor är väldigt populär. Paraden går upp för Karl Johans Gate fram till slotet där kungafamiljen vinkar till folket. Räkna med att få se många klädda i Norges nationaldräkt denna dag, Den kallas för bunad. 

Holmenkollen känner många svenskar till. Skidhoppbacken och skidmuseet som ligger i Holmenkollen är nämligen Norges största turistattraktion. Skidhoppsbacken kommer dock att rivas ner när skidsäsongen 2008 är slut. 2011 skall en ny modern anläggning finnas på plats, här skall nämligen världsmästerskapen i skidor hållas.
 
 Läs mer om Bygdøyhalvön
 Läs mer om Nationalgalleriet
 Läs mer om Norges Nationaldag
 Läs mer om Holmenkollen

annons
Nyheter och evenemang i Oslo

 

John Carew Arena byggs?

John´s moderklubb Lørenskog IF planerar att bygga en arena i Oslo´s utkant för cirka 160 miljoner kronor. Inte illa för en divison 2 klubb.

 

 

  130 människor greps vid Gazademonstrationer i Oslo

Det blev en stökig lördag i Oslo när det demonstrerades mot kriget i Gaza. Runt om i värdlen har liknande demonstrationer ägt rum

 


 
  Statyer i Oslo
Shoppa i  Oslo
 

 

Läs om shopping i Oslo. Vad ska du tänka på och var hittar du de rätta butikerna för dig. Är det billigt eller dyrt i Oslo.
 
Holmenkollen
Missa inte Holmenkollen
Holmenkollen är Norges mest kända sevärdhet! Föregångaren till dagens hoppbacke byggdes 1892. Men nu skall den snart rivas igen för att bygga en ny toppmodern anläggning. Här finns även ett skidmuséum med bland annat föremål från OS i Oslo 1952 och i Lillehammer 1994. Läs mer....  
annons t