CLOSE

Create a new page of "read more". eg:abc (without .html .php and so on.)

Norska specialiteter

I Norge styr årstiderna norrmännens meny, i alla fall till viss del på de lokala marknader som finns. Under våren och sommaren äter man gärna lite enklare, räkna med mycket kall mat. Populära exempel är räkmackor och skaldjurstallrikar som då ofta görs själv. På vinter och höstsäsongen äter man mer av kött som exempelvis vilt.

Norsk Husmanskost

Julen har stor inspiration bland norges mest kända rätter. Dock finns dessa rätter ofta att äta redan från oktober månad eftersom de är så populära bland norrmännen. Många av rätterna kommer från tiden då vi inte hade bekvämligheter som kylskåp och frys. Man var då tvungen att lagra maten på speciellt sätt som gjorde att den klarade sig länge. Ett exempel på detta är lutfisk som på norska kallas lutefisk. Torkade revbenspjäll är en annan populär rätt där lammkött blötläggs och ångkokas. Till detta serveras ofta snaps och öl då rätten är väldigt salt. Dock är denna rätt mest populär på västkusten. Människorna i Oslo och i östra delarna av landet äter hellre revbenspjällen grillade.

Fisk och skaldjur

I Norge är man väldigt kända för sin fina fisk och då speciellt torsk och lax. Sej är en annan populär och lite billigare fisk som ofta används. Sommartid äter man grillad eller stekt makrill tillsammans med potatis, gurksallad och gräddfilssås. Detta är en återkommande populär rätt främst i södra Norge. Likt Sverige finns det välsorterad fiskförsäljning i mataffärerna. Fisksoppa är en annan väldigt omtyckt norsk specialitet som äts hela året.

Jakt

På hösten då jaktsäsongen är i full gång kan du äta vilt på många av Oslo´s restauranger. Hjort, ren, älg och rådjur är några exempel som du kan förvänta dig kunna välja emellan på menyn. Som i Sverige äter man ofta vilt tillsammans med gröna grönsaker, potatis och brunsås. En annan  läcker specialite är norskt lamm som främst serveras på hösten då det är färskt. Faktum är att "får i kål" är Norges nationalrätt. Den innehåller kokt lamm som äts med moröter, purjolök och rotselleri.